Производството на нови постепенно ще се възстанови и натискът върху дилърите на автомобили

...
Производството на нови постепенно ще се възстанови и натискът върху дилърите на автомобили
Коментари Харесай

Употребяваните коли по-евтини от есента, цените падат с 30%

Производството на нови постепенно ще се възвърне и натискът върху дилърите на автомобили втора употреба отслабва
Цените на колите втора ръка ще стартират да падат още тази есен и най-вероятно до края на годината ще поевтинеят с към 20-30%. Това предсказва в своя финален постоянен отчет за положението на автомобилните пазари по света одиторската компания KPMG.

Тези упования се основават на последователното възобновяване на производството на нови коли, което към този момент бе планувано и от други анализатори. То се чака да се усили до равнищата отпреди рецесията от началото на 2023 година, само че съгласно KPMG поевтиняването на старите коли ще настъпи по-рано - от есента на тази година.



Пандемията наруши постоянните доставки на доста артикули, в това число и на автомобилни елементи. Освен това производството на полупроводници, без които не може да се сглоби актуален автомобил, пострада през 2019 и 2020 година от серия произшествия в фабрики за такива елементи в Азия. Всичко това внезапно сви автомоблните пазари и те изпитаха най-големия за последното десетилетие срив на продажбите не поради липса на търсене, а просто тъй като няма нови коли. От близо година насам няма дилър на нови коли у нас, който да разполага с коли на склад - всичко се поръчва и се чака с месеци.

Това бе съпроводено от повишаване на цените на новите коли и насочи търсенето към търговците на коли втора ръка, които също нарастнаха.

Само че разликата в растежа на цените е забележителна. Докато новите през 2020 и 2021 година нарастнаха приблизително с 12-15%, за същото време цените на използваните коли скочиха с 42%, се сочи в отчета на KPMG.

Това е най-голямото нарастване за последното десетилетие (виж инфографиката). Обикновено цените на използваните коли нараства с по 20-25% сред началото на годината и края ѝ.

Данните на KPMG са за междинната цена на използваните возила в международен мащаб. В България съгласно Асоциацията на вносителите на коли, които сплотяват компании вносители на използвани возила, растежът на цените до края на 2021 година е бил 30%, а за старите коли, които търговците към този момент са имали на склад - към 20%. Това значи, че и плануваният от одиторската компания спад на цените на колите втора употреба наесен у нас ще е по-малък.

Засега няма ясни индикации, че всичко в международната автомобилна индустрия е към този момент наред, с изключение на новините от разнообразни производители, че са почнали възобновяване на производството с размерите отпреди 2020 година

Продажбите на нови коли в целия Европейски Съюз за интервала януари - ноември 2021 година бяха с 0,04% по-малко на годишна база, до момента в който в България за същия интервал имаше 10 % растеж, въпреки че мащабите на нашия пазар са доста дребни.

Най-кризисният месец в историята на европейския пазар на нови коли - ноември, се оказа много насърчителен за българския, който регистрира растеж от 24%, като по този индикатор се подреди преди всичко в Европейски Съюз. За декември към момента няма данни.
Всички вършат електрически автомобили, дори  “Ламборгини ” загърбва бензина
Производството на електрически автомобили става все по-актуално, а моделите, задвижвани напълно с ток, бяха един от акцентите на софтуерното ревю CES в Лас Вегас през този месец.

Инерцията към електрическите автомобили продължава да набира скорост в автомобилната промишленост и в други браншове, въпреки в шоурумите смяната към момента да е едвам забележима, написа Wall Street Journal. Но в идващите 3-5 години водещите автоконцерни възнамеряват да влагат над 100 милиарда евро в създаването на коли на ток.

А в конкуренцията се впускат и компании, които до момента въобще не са имали допир с този бизнес, като да вземем за пример Sony и Apple.

Една от емблемите на мощни модели с бензинови мотори се готви въобще да ги загърби. От Lamborghini оповестиха, че ще се разделят с мотора с вътрешно горене, употребен в емблематични модели като Aventador, защото компанията се насочва към хибридните технологии.

Концернът ще показа първия си плъгин хибрид през 2023 година, след което ще електрифицира изцяло своята продуктова гама до 2024 година

Това става на фона на рекордни продажби, само че изпълнителният шеф на компанията Щефан Винкелман, представен от Automotive News Europe, споделя, че 2022 година ще е последната, в която ще се оферират единствено коли с мотори с вътрешно горене.

Lamborghini към момента работи върху окончателния дизайн за първия си електромобил, който ще разполага с четири порти, подобаващ за ежедневна приложимост, показва още Винкелман.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР